
OFFICE OF STATE SUPERINTENDENT 
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March 14-15, 2013 

OFFICE OF STATE SUPERINTENDENT 

14. Approval to begin the Administrative Procedures Act process: To revise State 
Board Policy - 1404 - Meetings 

The suggested changes to State Board Policy 1404 - Meetings are underlined in 
bold. 

Recommendation: Approval 

Back-up material attached 
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I DESCRIPTOR TERM 

Meetings 

I ADOPTION DATE 

July 2, 1984 

Mllslsslppl Deputlllent of Educano1 

I:::: 
REVISION: 

February 16, 2007 

STATE BOARD POLICY 

1. The State Board of Education shall meet on the third Friday of each month at 8:30 o'clock 
a.m. in the Fourth Floor Board Room of the Central High School Building, Jackson, 
Mississippi. No further notice shall be made for regular monthly meetings. 

2. Work sessions shall be scheduled at 10:00 o'clock a.m. on the Thursday prior to the regularly 
scheduled monthly meeting. 

3. The Board may change or alter its meetings time or place by noting the change in the minutes. 

4. Any member of the State Board of Education may participate in an official meeting of 
the Board by teleconference or video means. The public has access to the meeting in the 
Fourth Floor Board Room of the Central High School Building, Jackson, Mississippi. 
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STATE OF MISSISSIPPI 
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February 22, 2013 

Lynn J. House. Ph.D. 
Interim State Superintendent of Education 
State Department of Education 
P. 0 . Box 771 
Jackson, MS 39205 

Re: .... .Qpen Me~tings 
oJ ' 

,,.. f'. ~ 

De~·t Dr. ·House:: 
_ ... 

Attorney General Jim Hood received your request on behalf of the State Board of 
EQucation ("Board") and assigned it to me for research and response. 

Issue Presented 

Is the five-day notice requirement for teleconference meetings satisfied by a Board 
policy that provides that (1) any member of the State Board of Education may 
participate in an official meeting by teleconference and (2) the public has access to the 
meeting room where the meeting is being conducted? 

Response 

Yes. The formal adoption of a policy, which provides that (1) any member of the State 
Board of Education may participate in an official meeting of the Board by teleconference 
or video means. and (2) the public has access to the meeting in the location already 
designated in the board's Policy 1404 and its annual schedule of meetings, will satisfy 
the notice requirements for teleconference meetings. 

Background 

In your letter you state that Mississippi Board of Education Policy 1404 provides: 

1. The State Board of Education shall meet on the third Friday of each month at 8:30 
o'clock a.m. in the Fourth Floor Board Room of the Central High School Building, 
Jackson, Mississippi. No further notice shall be made for regular monthly meetings. 

2. Work sessions shall be scheduled at 10:00 o'clock a.m. on the Thursday prior to the 
regularly scheduled meeting. 
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3. The Board may change or alter its meeting time or place by noting the change in the 
minutes. 

Further, you advised that the Board annually approves a schedule of meeting dates that 
includes variations from the third Friday. The policy and the annual schedule provide 
the public with a five-day notice of the date, time, place and purpose of the meetings. 

Applicable Law and Discussion 

The general notice requirements for public meetings are found in Section 25-41-13(1) 
and (2) of the Mississippi Code which provide: 

(1) Any public body which holds its meetings at such times and places and 
by such procedures as are specifically prescribed by statute shall continue 
to do so and no additional notice of such meetings shall be required 
except that a notice of the place, date, hour and subject matter of any 

... ~ticE,. ·.rni:~inif jq1;1rcw~ rn.eer • int~i~ a~u_ng .. .or.~nK9alled ~p. e~ci~J ·. 
:{ fll.'e IOlJ ~~(I ost~cfEw1t n 0 e (~) ~vUr~ ~,Ju~h rfl~~ttngjs~·all irf,;.,_. · 
":l\~r ·!llltn.'°t p c . ~~1.ii>J · · e matao__QJn unsQe.c,!i.Qn""\>Y ifi!31J~o r~t > 

public in the building in which the public body normally meets. A copy of 
the notice shall be made a part of the minutes or other permanent official 
records of the public body. 

(2) Any public body. other than a legislative committee. which does not 
have statutory provisions prescribing the times and places and the 
procedures by which its meetings are to be held shall. at its first regular or 
special meeting after July 1. 1990 spread upon its minutes the times and 
places and the procedures by which all of its meetings are to be held. 

There are no specific statutory provisions which prescribe the times, places and 
procedures by which the Board's meetings are held other than the requirement in 
Section 37-1-1 that "[t]he board shall meet regularly once a month at such time as shall 
be designated by an order entered upon the minutes thereof." 

The adoption of Policy 1404 and the annual approval of meeting dates, which vary from 
the dates in Policy 1404, satisfies the requirements of Section 25-41-13 as long as 
these actions are recorded in the Board's minutes. 

With regard to the special notice requirements for teleconference meetings, Section 25-
41-5 of the Mississippi Code provides in part: 

(2)(a) A public body may conduct any meeting through teleconference or 
video means. A quorum of a public body as prescribed by law may be at 
different locations for the purpose of conducting a meeting through 
teleconference or video means provided participation is available to the 
general public at one or more public locations specified in the public 
meeting notice. 

.,, .,, 
* 
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(3)(a) Notice of any meetings held pursuant to subsection (2) of this 
section shall be provided at least five (5) days in advance of the date 
scheduled for the meeting. The notice shall include the date. time. place 
and purpose for the meeting and shall identify all locations for the meeting 
available to the general public. All persons attending the meeting at any of 
the public meeting locations shall be afforded the same opportunity to 
address the public body as persons attending the primary or central 
location. Any interruption in the teleconference or video broadcast of the 
meeting shall result in the suspension of action at the meeting until repairs 
are made and public access restored. 

(b) Five-day notice shall not be required for teleconference or video 
meetings continued to address an emergency as provided in subsection 
(5) of this section or to conclude the agenda of a teleconference or video 
meeting of the public body for which the proper notice has been given, 
when the date, time, place and purpose of the continued meeting are set 

.~~.urin~ .t,h~ me:iin~ p~ior.Jo ~jou_r.nment;... . '.:~ '· -! ... 
• ~'· -·~ t •; . ' ... I 4" • •t '17 .,; ~ '·' 

(Emptia~is ~hcld_eb). i :~ . , l . -!= . ~; 2 -~.... t1 j { ' ·- ·~ 

The policy contemplated by the board will provide at least a five-day notice that 
meetings of the Board may be conducted as teleconference meetings and will provide 
notice that the public may attend the meeting at the location already designated in 
Policy 1404 and the annual schedule of meetings. Approval of these actions is required 
to be recorded in the Board minutes and, as such, will be available for public inspection. 

Conclusion 

It is the opinion of this office that the formal adoption of a policy, which provides that (1) 
any member of the Board may participate in an official meeting of the Board by 
teleconference or video means, and (2) the public has access to the meeting in the 
location already designated in Policy 1404 and the annual schedule of meetings, will 
satisfy the notice requirements for teleconference meetings in Section 25-41-5. 

While not required for the Board's regular meetings described herein, this office 
encourages public bodies to provide additional notice of meetings by various means, 
e.g., announcement of notice of a subsequent meeting during a current meeting; 
posting a meeting notice on the public body's web site; posting a meeting notice in the 
building in which the public body regularly meets, etc. 

Very truly yours, 

By: 

Chuck Rubisoff 
Assistant Attorney General 
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